czwartek, 5 lutego 2015

JABŁKA POD PIERZYNKĄ


Pora rozpocząć nowy etap na moim blogu. Od dzisiaj co czwartek będę starała się wam pokazać co takiego udało mi się wyczarować dobrego dla dziewczyn i nie tylko. Uwielbiam gotować i dlatego postanowiłam urozmaicić swojego bloga i pokazać co gotuje dla dziewczyn i dla siebie. Staram się zdrowo żyć dlatego pokażę co dziewczyny jedzą na śniadanie czy też drugie danie. Podzielę się wiedzą na temat wartościowych produktów w kuchni. Mam nadzieję, że zmobilizuje was do wspólnego gotowania i oczywiście z chęcią odpowiem na wszelkie pytania. 

Sama jestem ciekawa co jadacie na śniadania, ja staram się je urozmaicać dziewczynom. Na szczęście należą do osób którym smakuje niemalże wszystko. Uważam, że ciepłe śniadanie jest bardzo ważne, ponieważ do dawka energii na resztę dnia. Oprócz kanapek uwielbiają jadać owsiankę, jaglankę czy też kaszę manną. Staram się je tylko urozmaicać i przyrządzać z owocami lub sokami owocowymi. Zależy to tylko od tego co mam pod ręką. Mieszam płatki owsiane z kaszą manną, staram się żeby ich posiłek był zdrowy i zbilansowany.


Na początek kaszka manna z prażonymi jabłkami
Porcja dla 2 osób


  • szklanka mleka
  • 1,5 łyżki kaszy mannej
  • 3 średnie jabłka
  • garść żurawiny suszonej
  • kilka posiekanych orzechów włoskich

Jabłka obieramy i kroimy w plastry i prużymy w garnku jak do szarlotki. Doprawiamy cynamonem i miodem. Mleko zagotowujemy i dodajemy kaszkę manną, zmniejszmy ogień i gotujemy ok 5 minut. Na dno miseczki wkładamy jabłka i przykrywamy kaszą manną. Na wierzch dodajemy pokrojone orzechy włoskie i ulubioną żurawinę dziewczyn.

P. S. jeśli twoje dziecko nie pije jeszcze mleka butelkowanego zastąp je modyfikowanym. 

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią