Po kopytkach ze szpinakiem przyszła pora na kolejny pyszny przepis ze szpinakiem. Tym razem trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i marchewką.
Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Takie właśnie przepisy uwielbiam. Póki co próbowałam w swoim domowym zaciszu a w przyszłym tygodniu skosztują je również dziewczyny.
Nie jadłam wcześniej szpinaku w połączeniu z marchewką, jeśli też nie próbowaliście to koniecznie musice spróbować. Dla mnie rewelacja, słodycz marchewki zabija nijaki smak szpinaku i nawet nie trzeba go dobrze doprawiać. Polecam!!!
ROŻKI FRANCUSKIE
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g szpinaku mrożonego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- papryka słodka, ostra
- pestki słonecznika
- 1 rozbełtane jajko
- sól i pieprz
Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulkę, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i duś do miękkości. Dodaj szpinak i porządnie go odparuj. Dodaj przyprawy i czosnek i przesmaż chwilę. Zdejmij z ognia i ostudź.
Ciasto francuskie podziel na 6 kawałków i na każdy ułóż plaster mozzarelli, farsz i sklej na rożka. Boki dodatkowo sklej widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp pestkami słonecznika.
Piec 20 min w temp. 210 st. do porządnego zarumieniana ciasta.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią