czwartek, 12 marca 2015

ROŻKI FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM


Po kopytkach ze szpinakiem przyszła pora na kolejny pyszny przepis ze szpinakiem. Tym razem trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i marchewką.

Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Takie właśnie przepisy uwielbiam. Póki co próbowałam w swoim domowym zaciszu a w przyszłym tygodniu skosztują je również dziewczyny.

Nie jadłam wcześniej szpinaku w połączeniu z marchewką, jeśli też nie próbowaliście to koniecznie musice spróbować. Dla mnie rewelacja, słodycz marchewki zabija nijaki smak szpinaku i nawet nie trzeba go dobrze doprawiać. Polecam!!!

ROŻKI FRANCUSKIE


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka, ostra
  • pestki słonecznika
  • 1 rozbełtane jajko
  • sól i pieprz

Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulkę, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i duś do miękkości. Dodaj szpinak i porządnie go odparuj. Dodaj przyprawy i czosnek i przesmaż chwilę. Zdejmij z ognia i ostudź. 
Ciasto francuskie podziel na 6 kawałków i na każdy ułóż plaster mozzarelli, farsz i sklej na rożka. Boki dodatkowo sklej widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp pestkami słonecznika. 

Piec 20 min w temp. 210 st. do porządnego zarumieniana ciasta.



SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią