czwartek, 26 marca 2015

SURÓWKA Z CZERWONYCH BURAKÓW


No i dzisiaj znów czwartek. Dni mijają nie ubłagalnie szybko, jutro już piątek. Tydzień i święta. Jak co tydzień pora na nowy przepis, tym razem z burakami w roli głównej.

Przyznam, że przepis jest rewelacyjny, uwielbiam buraki, ale zwykle jadam je na ciepło. Byłam ciekawa efektów i nie rozczarowałam się. Nawet tata dziewczynek podchodzący do surowych buraków dość sceptycznie stwierdził "ale one dobre". Starczy zachwalania przejdźmy do konkretów. Ja zrobiłam z połowy składników i dziewczyny miały to na dwa dni. Poniżej podaje porcje dla 4 osób. 


SURÓWKA Z CZERWONYCH BURAKÓW


Składniki:

  • 200 g obranych, surowych czerwonych buraków
  • 200 g jabłek
  • 60 g ogórków kiszonych
  • 60 g czerwonej papryki
  • 30 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju

Przepis który znalazłam pochodził z książki na thermomix. Możecie równie dobrze użyć malaksera, blendera bądź ręcznie wszystko zetrzeć. Będzie przy tym sporo pracy a efekt będzie podobny. Wszystko kroimy na mniejsze części wkładamy do urządzenia rozdrabniającego (thermomix 8 s/obr. 5) i rozdrabniamy. Wszystko ze sobą raz jeszcze wymieszać i surówka do ziemniaków, czy kotleta gotowa.


SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią