czwartek, 2 kwietnia 2015

BABA MARCHEWKOWA


Zapewne powoli przygotowujecie się do świąt. Szukacie inspiracji czym zaskoczyć rodzinę i znajomych. Zastanawiacie się na ile sposobów można zrobić jajka i jakie ciasto powinno pojawić się na wielkanocnym stole.

Przyznam się, nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast. Jeśli chodzi o te biszkoptowe to nawet nie próbuje, już raz mi wyszedł zakalec. Jeśli zabieram się za pieczenie to zazwyczaj są to proste nie wyszukane przepisy, które nie wymagają wiele pracy. Najlepsze ciasta i tak piecze moja mama. Nie jestem wielkim smakoszem słodkości, nie mam wielkiej rodziny, więc blacha ciasta to trochę za dużo na dwie osoby. Jeśli zabieram się za pieczenie to lubię ciasta, które po dwóch dniach nie nadają się do wyrzucenia. Dlatego babka marchewkowa pasuje idealne do popołudniowej kawy i spokojnie postoi w domu pod przykryciem kilka dni. Szczerze na trzeci dzień smakowała najlepiej. 

Od dawna marzyłam o sokowirówce i takim domowym soku marchewkowym. Moja mama podawała mi go regularnie jak byłam małą dziewczynką i chyba dzięki niemu zawdzięczam tak ładną i zdrową cerę. Sok z półki sklepowej to nie to samo, dlatego skończyłam z kupnym. Nie wiem co robicie z pozostałą marchewką, która ląduje w pojemniku. W dzieciństwie lubiłam ją jeść z cukrem i jabłkiem, i takim sposobem nic się nie marnowało. Dlatego pomyślałam, że chyba można z tego zrobić z niej ciasto, na początek zrobiłam babeczki. Wyszły. No nic babeczki wyszły to więc i babka powinna wyjść, fakt mniej przy niej roboty niż przy babeczkach.


BABA MARCHEWKOWA


Przepis ze strony Kuchnia Agaty

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4-5 średnich marchwi
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki whiskey
  • 1/3 szkl. krojonych migdałów
  • 1 łyżka masła do nasmarowania formy
  • 2 łyżki mąki krupczatki do obsypania formy

Mój przepis trochę zmodyfikowałam, bez niektórych składników można się obejść. Nie chciało mi się biec do sklepu i dlatego nie dodałam whiskey i krojonych migdałów, ale za to resztę wiórek kokosowych jakieś 3/4 szkl. Wyszła dobra, ale być może była by jeszcze lepsza, następnym razem zrobię ją wg przepisu Agaty.
Przygotowujemy formę, może to być zarówno keksówka jak i typowa forma na babkę. Smarujemy masłem i oprószamy mąką. W misce mieszamy składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, goździki i sól. W osobnej misce łączymy marchew z kokosem, w moim przypadku ponad szklankę marchwi pozostałej po robieniu soku. W dużej misce mieszamy cukier brązowy, biały, oliwę i jajka. Po czym dodajemy do niej na przemian mąkę i marchew, pamiętając o mieszaniu. 
Wszytko zrobione, należy teraz odstawić na 15 minut i następnie przełożyć do foremki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok 45 minut.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią