Pewni są wśród was fani pierogów lub stanowczy przeciwnicy. Przyznam, że lubię pierogi a zwłaszcza te z kapustą i grzybami oraz szpinakiem. Leniwe oraz ruskie do mnie nie przemawiają. Mimo to zrobiłam pierwszy raz dziewczynom leniwe pierogi.
W czasie choroby dzieci warto zrobić coś lekkiego i nie skomplikowanego tak aby dziecko chętnie zjadło coś ciepłego. Mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną i przez to miały trochę inny smak. Być może dałam jej za mało, ale w końcu człowiek uczy się na błędach. Hania pochłonęła wszystko a Zuzka tylko kilka, przez chorobę nie miała wyraźniej ochoty na jedzenie.
PIEROGI LENIWE
Składniki:
450 g tłustego twarogu
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
Twaróg, mąkę, jajka i sól dobrze wymieszać ręcznie bądź przy pomocy urządzenia. Z ciasta uformować wałki i ciąć skośnie. Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować 4-5 min od wypłynięcia. Podawać z bułką tarą lub ulubionym jogurtem.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią