czwartek, 14 maja 2015

PLACUSZKI BANANOWE


Jestem ciekawa jak wyglądają śniadania waszych dzieci. Co zazwyczaj jedzą i czy cenisz różnorodność i dbasz aby dostarczać zdrowe pokarmy już od samego rana. Wiadomo jak ważne jest zdrowe śniadanie, bo w końcu to ono daje silę i energię na cały poranek i popołudnie. Zatem powinno zawierać niezbędne składniki odżywcze, być urozmaicone i dostarczać ok 30% kalorii przewidzianych w ciągu całego dnia.

Jak wyglądają nasze śniadania, a raczej śniadania dziewczyn. Powiem tak brak w nich nudy, codziennie staram się im dawać coś innego, jednocześnie pożywnego i zdrowego. Szczerze sama sobie takich śniadań nie robię, więc mają jak w niebie. Podobnie jak obiady planuje tak aby tygodniowo zjadały 3 jajka, dostawały porcje płatków owsianych, gryczanych, mleka, otrąb czy amarantusa. Pamiętam aby zjadały warzywa, owoce, ser czy szynkę. Nie jadamy powszechnie podawanych dzieciom parówek. Bo co w nich takiego dobrego, zastępuje je wtedy dobrą wędliną z dodatkiem ulubionego ketchupu. Zwykle nie trzymam się przepisów, zaglądam do szafki i kombinuje z dostępnych składników tak aby było zdrowo i kolorowo. Tak właśnie powstały placuszki bananowe. Nie lubię marnowania jedzenia, więc korzystam z dostępnych składników, które trzeba zjeść. W koszu z owocami piętrzyła się góra bananów i dlatego postanowiłam zrobić im coś pysznego właśnie  z nich. Przepisy z internetu jakoś mnie nie zachwycały i postanowiłam sama się za to zabrać.

Otręby dlaczego takie zdrowe?


Póki co chciałabym Wam jeszcze napisać kilka słów o jednym składniku tychże placków a mianowicie o otrębach. Na rynku możecie znaleźć kilka ich rodzai otrąb: pszenne, owsiane i żytnie. Powstają z przemiału zbóż pszenicy, owsa lub żyta. Zawierają duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych. To co najważniejsze to usprawniają pracę naszego układu pokarmowego, pomagają w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego lub przy chronicznych zaparciach.

Należy pamiętać o tym jak dobroczynny wpływ ma na nasz organizm ma zawarty w nich błonnik. Otręby pszenne to źródło błonnika nierozpuszczalnego, który nie ulega strawieniu pełniąc jednocześnie rolę miotełki wymiatając wzdłuż przewodu pokarmowego niestrawione resztki pokarmu zalegające w jelitach. Owsiane z kolei zawierają błonnik rozpuszczalny, który zwiększa wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego absorbując jednocześnie cholesterol z żywności, obniża ciśnienie i spowalnia wchłanianie glukozy ze spożywanych produktów.

Kiedy należy zrezygnować ze spożycia otrąb?


  • kiedy zdiagnozowano u ciebie lub twojego dziecka anemię
  • chorujesz na osteoporozę
  • jesteś w podeszłym wieku
  • wykryto u ciebie nowotwór
  • jesteś w trakcie rekowalestencji po operacji
  • cierpisz na choroby układu pokarmowego
  • przechodzisz infekcje, m.in grypę lub przeziębienie przebiegające z gorączką


Kiedy należy je włączyć do swojej diety?

  • cierpisz na zaparcia
  • jesteś trakcie odchudzania
  • masz zaburzoną pracę jelit
  • chorujesz na cukrzycę
  • masz podwyższony poziom cholesterolu we krwi


Pamiętaj to ważne!


Chcesz wprowadzić do swojej lub diety dziecka otręby i zastanawiasz się ile możesz ich dziennie zjeść. Nie ma co przesadzać z otrębami, zalecana dawka to 2-3 łyżek i najlepiej rozłożyć je na cały dzień (po łyżce do 3 posiłków). To co jest bardzo istotne to zwiększenie wypijanych płynów. Zawarty w nich kwas fitynowy utrudnia wchłanianie żelaza, wapnia i cynku. Należy zatem zwiększyć w swojej diecie spożywanie produktów bogatych w wapno. Jeśli chodzi o żelazo należy zadbać aby do posiłku z otrębów dodać produkty zawierające witaminę C oraz białko. Zatem warto je dodać do jogurtu, mleka i zjeść m. in. z truskawkami, malinami bądź pomarańczami. Warto je również namoczyć 5-10 min przed planowanym spożyciem. 


Wprowadzajmy zatem otręby stopniowo do swojej diety i z czasem zwiększajmy ich spożycie do 2-3 łyżek w ciągu dnia. Unikniemy tym samym nieprzyjemnych skutków. 


PLACUSZKI BANANOWE


Składniki:

  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych prażonych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 szkl. mleka

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki, dolewamy mleka i wbijamy jajko. Dodajemy banana i rozdrabniamy blenderem ręcznym. Smażymy na rozgrzanej patelni. Ja podałam dziewczynom z cukrem pudrem i powidłami jagodowymi. Można także polać je jogurtem naturalnym i podawać z ulubionym dżemem lub owocami. Podana porcja starczyła dziewczynom na 2 śniadania i podwieczorek. Placki wyszły lekkie, bardzo bananowe w smaku a przede wszystkim sycące.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią