czwartek, 7 maja 2015

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

 

Zrobiło się trochę szpinakowo, ale co tam musicie się przyzwyczaić, że od czasu do czasu będę wam podrzucać pyszne potrawy ze szpinakiem w roli głównej. Uwielbiam czas wiosny, wtedy zajadam się wyłącznie sałatkami i nic innego może dla mnie nie istnieć. Przez cały rok zajadam sałatki ale w sezonie wiosennym smakują one wyjątkowo. Świeże warzywa to to co uwielbiam, teraz nie mają one takiego smaku ale mimo wszystko warto je kupować. 


Sałatki sprawdzają się świetnie podczas ciepłych i upalnych dni, kiedy organizm stanowczo odmawia mięsa. Mój tak przynajmniej działa. Wiadomo wszystko można modyfikować, jeśli uważacie, że sałatka i ziemniaki do za mało to proponuje kotlet pieczony w płatkach kukurydzianych lub rybę z piekarnika.

To co, do dzieła!

SAŁATKA ZE SZPINAKU Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI


Składniki:

opakowanie szpinaku (150g)
kilka pomidorów
awokado
ser feta
800 g młodych ziemniaków

Na początku zabieramy się za ziemniaki. Ja akurat użyłam młodych ziemniaków, dlatego tylko je porządnie wyszorowałam i pokroiłam na talarki. Oprószyłam przyprawą do ziemniaka i tymiankiem. Skropiłam oliwą i włożyłam do piekarnika. Piec ok. 1 godziny w 200 stopniach. W tym czasie jak pieką się ziemniaki przygotowujemy sałatkę. Szpinak myjemy i odsączamy na sicie, pomidory, ser i awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy szpinak, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uczta gotowa, pora tylko poczekać aż ziemniaczki będą gotowe.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią