czwartek, 27 sierpnia 2015

MAKARON W SOSIE PAPRYKOWO - POMIDOROWYM


Ostatnimi czasy jestem zasypywana pomidorami z działki moich rodziców. Zrobiłam już leczo na zimę a teraz przyszła pora na sos paprykowo - pomidorowy. Kamila mama dziewczyn robi taki sam i rzeczywiście wychodzi jej rewelacyjnie. Po co kupować gotowy jak można go zrobić samemu bez żadnych konserwantów, tylko z naturalnych składników.


Co takiego mają w sobie?


Pomidory to przede wszystkim źródło witaminy C. Jeden duży pomidor pokrywa dziennie zapotrzebowanie w 60%. To także źródło witm. E oraz beta - karotenu (silnych antyoksydantów). W pomidorach znajdziecie również witaminy z grupy B, witaminę PP, która wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, witaminę K posiadającą właściwości przeciwkrzepliwe oraz pierwiastki mineralne m.in. potas działający moczopędnie i obniżający ciśnienie krwi. Warto pamiętać o tym, że pomidory to także cenne źródło likopenu, którego nasz organizm nie wytwarza. To silny antyutleniacz z grupy karotenoidów zapobiegający zawałom serca czy rozwoju miażdżycy, dlatego warto pomidory wpisać w swój codzienny jadłospis i zjadać dziennie przynajmniej jednego pomidora czy talerz zupy pomidorowej. 

Papryka to przede wszystkim spora dawka witamin z grupy B i witaminy C a także związków mineralnych. Wpływa pozytywnie na nasze ogólne samopoczucie, kondycję układu nerwowego, kości i mięśni. Reguluje ciśnienie krwi, chroni przed zbyt wczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Posiada sporo błonnika i dzięki niemu  poprawia perystaltykę jelit i ułatwia pracę układu pokarmowego. Działa moczopędnie dzięki czemu przyspiesza proces oczyszczania organizmu. 

Jednym słowem zarówno pomidory jak i paprykę należy wpisać w swoją codzienną dietę. Ja staram się jeść je codziennie a wy??

MAKARON W SOSIE PAPRYKOWO - POMIDOROWYM


Składniki:


  • makaron spaghetti 
  • 450 g mięsa mielonego
  • 1/2 kg papryki
  • 1/2 kg pomidorów
  • puszka białej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, bazylia, oregano

Na początek zabieramy się robienie sosu. Paprykę i pomidory kroimy na pół, z papryki wydrążamy gniazda nasienne i układamy na blasze. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą i dodajemy pokrojony czosnek. Zapiekamy w piekarniku przez 40 min w temp. 170 st. Upieczone pomidory i paprykę odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy skórkę i przekładamy do garnka i blendujemy. 

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wsypujemy pokrojoną cebulę, szklimy. Dodajemy mięso mielone, wlewamy sos (tyle ile uważacie, wyjdzie wam zapewne go więcej) i fasolę z puszki. Dusimy chwilę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy ulubione przyprawy. 
Podajemy z makaronem typu spagheti czy rurki. 


SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią