czwartek, 15 października 2015

CIASTKA ZDROWA SŁODYCZ


Nie należę do osób, które codziennie zajadają się batonikami a tabliczkę czekolady potrafią pochłonąć w ciągu jednego wieczora. To co uwielbiam to słodkości zrobione w domowym zaciszu a zwłaszcza te zdrowe, które można jeść bez obawy, że nam  nie przybędzie centymetrów w pasie. Jak już kiedyś pisałam pieczenie ciast to nie moja bajka, ale ciasteczka czy chociażby babeczki to słodkości, które mi nawet wychodzą. 

Ciastka owsiane to najlepsza alternatywa dla kupnych wafelków czy chociażby słodkich bułek, które dzieci pochłaniają codziennie. Wystarczy je upiec i zapakować dziecku do szkoły, a dostanie zarówno zdrową przekąskę i dawkę energii na resztę dnia. To także dobry sposób aby przemycić dziecku zdrowe składniki zwłaszcza wtedy kiedy owsianka spotyka się skrzywioną miną. 


Co takiego jest w tych ciastkach, że są takie zdrowe?


Cokolwiek robię dziewczynom i sobie chcę aby było zdrowe i pożywne. Staram się zastępować białą mąkę mąką orkiszową, gryczaną czy amarantusową, jeśli chodzi o cukier to stawiam na brązowy lub zastępuję go miodem. Takie słodkości zyskują wówczas nie tylko na smaku ale także na wartościach odżywczych. Czyż nie warto wpajać dzieciom od samego początku zdrowych zasad żywienia i sprawić że jedzenie nie musi być nudne i monotonne. 

Mielone siemię lniane gości u nas już od dłuższego czasu. Staram się dziewczynom przemycać je w owsiance czy jaglance. One nawet nie wiedzą ile dobrych składników otrzymują. Dopiero teraz zaczęłam więcej czytać o dobroczynności siemienia lnianego tak nie docenianego współcześnie. Sama w swojej diecie też sporadycznie dodaje łyżkę lnu mielonego, ale widzę, że będę musiała zwiększyć częstotliwość i na dobre zagości ono w mojej kuchni i nie tylko.


Pozwoliłam sobie poszukać kilka informacji o siemieniu lnianym i wypunktować w kilku punktach:

  • siemię lniane to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega -3, witaminy E, substancji balastowych i śluzowych, białka, cynku i lignany (fitoestrogenów);
  • jeśli chcesz aby twoja skóra, włosy czy paznokcie nie straciły blasku warto na stałe wprowadzić do swojej diety 1-2 łyżki stołowych siemienia lnianego;
  • na rynku dostępne mamy siemię lniane w ziarnach i len mielony. Mając wybór, zdecydowanie postawmy na siemię w ziarnach, można go zalać gorącą wodą lub zmielić w młynku. Nie warto kupować mielonego lnu, ponieważ zawarte w nim tłuszcze szybko jełczeją dlatego jeśli postanowimy taki kupić to musimy go szybko wykorzystać;
  • dzienna dawka spożycia siemienia lnianego to ok. 2-3 łyżek stołowych, przy czym należy pamiętać jeśli zaczynamy wprowadzać je do swojej diety to spożywajmy je w niewielkich ilościach i stopniowo zwiększajmy. Warto słuchać swojego organizmu i jeśli to konieczne zrobić przerwę. Jeśli chcecie podawać je dzieciom to należy to robić ostrożnie i łyżka stołowa to dawka maksymalna jaką możemy mu podać;
  • siemię lniane to dobry sposób na rożne schorzenia m.in. biegunkę (2-3 łyżki siemienia zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na półgodziny, odcedzamy i taki płyn pijemy 2-3 razy dziennie aż biegunka ustąpi), jeśli dodamy do niego miodu to sprawdzi się idealnie na choroby górnych dróg oddechowych i wzmocni układ immunologiczny.

Teraz pora abyście poznali właściwości sezamu:

  • sezam zawiera przede wszystkim żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, kwas fitynowy, wapno;
  • to przede wszystkim najbogatsze źródło białka, zawiera go nawet więcej niż mleko krowie czy jajka;
  • wspiera również przemianę materii i układ trawienny;
  • sezam możemy wykorzystać do zrobienia gamasio, czyli soli sezamowej. Wystarczy uprażyć na patelni ziarna sezamu razem z solą morską (proporcje 10 proc. soli morskiej w stosunku do sezamu) i mieszać drewnianą łyżką aż zaczną puszczać olej i wydzielać aromat. Potem należy zmielić wszystko w młynku do kawy i dodawać do chleba, warzyw, kaszy czy ryżu. 

Na koniec właściwości słonecznika:

  • to przede wszystkim źródło żelaza, cynku, wapnia, fosforu, magnezu i potasu;
  • dostarczają również dużo witamin takich jak E, A , D, B1, B2, B5, B6 oraz PP;
  • wpływają dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie;
  • działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

CIASTKA ZDROWA SŁODYCZ


Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3/4 szkl. sezamu
  • 3/4 szkl. słonecznika
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego 
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu płynnego

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy płatki owsiane, prażymy aż się zrumienią i dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy aż się cukier rozpuści. Przesypujemy do miski. Sezam i słonecznik prażymy każde osobo na patelni i wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Mieszamy. W międzyczasie siemię lniane wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą do poziomu siemienia. Ostawiamy na kilka minut i dodajemy do sezamu i słonecznika.  W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty, mieszamy. Jajka bełtamy i wlewamy do pozostałych składników, dodajmy miód. Wszystko razem dobrze mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. i pieczemy ok 15-20 min, tak żeby ciasta się miały złoty kolor i nie przypaliły się. 

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią