sobota, 8 października 2016

JABŁKOWE POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ



Dzisiaj tak na szybko wpadam do was z przepisem na pyszne jabłkowe crumble z kokosowa kruszonką. Przyznam, że kiedy po raz pierwszy spróbowałam jabłek w takim wydaniu od razu zostałam ich fanką. Do tej pory jedynym ciastem które regularnie gości u mnie jesienią jest szarlotka z bezą, która przyznam jest obłędna. Pochwalę się przepisem przy najbliższej okazji. 


JESIEŃ 


Jesień to idealny czas by spędzić go w kuchni, mieszkanie wtedy wypełnione jest zapachem pieczonej dyni, smażonych jabłek, cynamonu czy pomarańczy. Aż się nie chce nigdzie wychodzić, tylko zaszyć się w domowe pielesze. Uwielbiam jesień, kocham kolory za oknem i nawet deszcz nie jest straszny bo wtedy chowam się pod kocem i popijam gorącą czekoladę. Dlatego kiedy dostałam wór jabłek od razu wiedziałam jak go wykorzystam. Muszę przyznać, że nie jadam jabłek, ale nie dlatego że ich najzwyczajniej w świecie nie lubię, ale tylko dlatego, że mój żołądek od kilku lat nie toleruje ich w surowej postaci. Dlatego na pierwszy ogień zrobiłam moją ukochaną  szarlotkę z bezą, tak jak pisałam wcześniej pochwalę się przepisem w najbliższym czasie. Wyszła wyśmienita, jabłka były pyszne, babcia Julki miała racje, że nadają się tylko do przerobienia a nie do jedzenia. Resztę postanowiłam przesmażyć i włożyć do słoików, będzie jak znalazł na zimową szarlotkę. Ale wyszły tak dobre, że postanowiłam z tego co zostało zrobić crumble jabłkowe, czyli jabłka pod pierzynką. Ja tak je przynajmniej nazywam, możecie "pierzynkę"  robić wg własnego uznania. Ja dzisiaj postanowiłam zrobić kokosową, ale robię także zwyczajną kruszonkę z masła, mąki i cukru ale również polecam wersję zdrowszą z płatków owsianych, miodu i masła, ale równie dobrze możecie dodać swoje dodatki, co komu wpadnie do głowy. 

Przepis:


  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szkl cukru
  • przyprawy: op. cukru waniliowego, cynamon, kardamon mielony i krojona skórka z pomarańczy
  • kruszonka kokosowa: 150 g masła, 100 g mąki orkiszowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru

Do garnka wlewam trochę wody i czekam aż się zagotuje, wsypuje pokrojone jabłka, dodaje cukru na oko, zwykle tyle by delikatnie pokryły owoce. Mieszam i dodaje ok łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, opakowanie cukru waniliowego i łyżeczkę krojonej skórki z pomarańczy (firmy Kamis). Mieszam, dodaje trochę wody, mieszam i jak już część jabłek jest przesmażona wyłączam. W tym czasie robię kruszonkę, wsypuje sypkie produkty do miski i mieszam, dodaje pokrojone zimne masło i mieszam wszystko. Wkładam na chwilę do lodówki. Formę na crumble smaruję masłem, możecie również włożyć je do mniejszych foremek i każdy tym sposobem otrzyma swoją porcję. 
Pieczemy ok 30 min w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st.

SMACZNEGO!!!





A WY CO ROBICIE Z JABŁEK?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią