poniedziałek, 3 października 2016

SYROP Z CZARNEGO BZU


Dzisiaj dla odmiany szybki przepis na syrop z owoców z czarnego bzu. Przyznam się, że nigdy wcześniej go nie robiłam, zazwyczaj kupowałam gotowy z "Łowicza". Fakt nie ma w nim konserwantów, ale zawartość soku to zaledwie 19%. Dlatego kiedy dostałam owoce czarnego bzu od razu postanowiłam, że zrobię z niego syrop idealny na zimowe przeziębienia, który wykorzystam zarówno jako dodatek do herbaty lub do samodzielnego picia. 



Szukałam przepisów w internecie i w końcu postanowiłam, że zrobię swoją wersje. 

Przepis:

  • 4,5 kg owoców
  • 1 szkl. wody
  • 750 g cukru


Na początek trzeba obrać owoce z gałązek. Pamiętajcie załóżcie rękawiczki. Myjemy i wrzucamy do garnka, dolewamy szklankę wody i zagotowujemy. Od zagotowania gotujemy jeszcze 15 minut. Warto wszytko zblendować jak trochę się ostudzi i przecedzić przez sitko. Po czym do soku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 15 minut. Mi wyszło 2 litry syropu, wlewamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Teraz zima nie będzie straszna.

Działanie:
  • działa przede wszystkim napotnie i przeciwbólowo
  • stosowany w stanach przeziębienia i grypy
  • to naturalna aspiryna
  • zwalcza kaszel i wzmacnia odporność

A WY ROBICIE COŚ Z OWOCÓW CZARNEGO BZU???

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam podziel się ze mną swoją opinią